Cube Insights | ScanNet

58,3% af danske SMV’er overvejer lige nu at skifte væk fra amerikanske cloud-udbydere. Men giver det overhovedet mening?

Skrevet af Michael Larsson | 27-03-2025 08:14:40

Vi har spurgt 130 virksomheder med mere end 10 ansatte — heraf 60 med data i USA — om, hvordan den geopolitiske uro påvirker deres holdning til amerikanske cloud-leverandører. Herunder får du resultaterne og en diskussion af alternativerne til Microsoft, Amazon og Google.

 

Centrale konklusioner:

  • 58,3% overvejer i højere grad end for to måneder siden at flytte data til EU

  • 68,3% er blevet mere bekymrede for at have data uden for EU.

  • 66,7% finder amerikanske cloud-udbydere mindre attraktive

  • 39,7% overvejer at flytte data af ideologiske årsager 

Hent den fulde rapport her

 

 

De fleste er nu markant mere bekymrede end i 2024

Verdensbilledet er vendt 180 grader. Danskerne vælger Jolly Cola frem for Coca Cola. Og selvom de konkrete markedsforhold jo ikke har ændret sig, så har den politiske usikkerhed trukket linjerne skarpere op.

Det viser vores undersøgelse fra februar 2025.

Her erklærer 68,3% af respondenterne sig enige i udsagnet: "De seneste to måneder er vi blevet mere bekymrede for cloud-leverandørens lokation uden for EU pga. den geopolitiske situation."

Hele 40% svarer 10 ud af 10. Skepsissen er markant.

 

Screenshot fra rapporten, hvor vi bad virksomhederne erklære sig enten uenige = 0, neutrale = 5 eller helt enige = 10 i fem udsagn om amerikansk cloud. 

Næsten lige så mange overvejer at rykke deres data til EU

2 ud af 3 virksomheder er altså mere bekymrede end ved årsskiftet. Og næsten lige så mange overvejer nu i markant højere grad end tidligere helt at flytte deres data fra USA til EU.

Således erklærer 58,3% sig enige i udsagnet: "Vi overvejer nu – i højere grad end for to måneder siden – at flytte vores data fra amerikanskejede cloud-leverandører til leverandører med hovedsæde i EU.

Igen svarer størstedelen 10 ud af 10.

 

Truslen er reel, og skærpede krav er på trapperne – men ingen grund til panik

Der er ingen grund til at male fanden på væggen.

Men ligesom der (angiveligt) findes en 'kill-switch' på amerikanske F35-kampfly, så kunne stikket på amerikanske cloud-tjenester i princippet også blive trukket i morgen.

Der er dog ingen konkrete trusler. Og sandsynligheden er lille. Så for langt de fleste virksomheder med data i USA giver det mening at slå koldt vand i blodet og lægge en klar plan for, hvordan I griber processen med at flytte data an.

Hvis de skal flyttes, altså.

Geopolitik er én ting, skærpede krav en anden

Én ting er det geopolitiske pokerspil. Noget andet, de kommende direktiver, der skærper kravene til jeres IT-sikkerhed. For eksempel Nis2-direktivet, der er lige på trapperne. 

Og man kan spekulere i, om det nye verdensbillede giver anledning til endnu strammere krav fra EUs side. Det er ikke urealistisk. 

Summa summarum er, at der næppe har været et mere oplagt tidspunkt at genoverveje, hvor I har jeres forretningskritiske data liggende. 

Men findes der overhovedet europæiske alternativer til amerikansk cloud? Ja, det gør der. Og en hybrid cloud-model virker som det oplagte alternativ til public cloud.

 

 

Cloud er stadig løsningen — og hybrid cloud virker som det oplagte valg

Kun 11,7% af de adspurgte virksomheder overvejer at skifte til en traditionel on-premise løsning – resten fastholder cloud som en central del af deres it-strategi.

Hent hele rapporten her

Vi vil stadig advare mod at blive for ensporede i jeres cloud-tilgang og fuldstændig fravælge amerikanske cloud. Der er forsat mange tjenester, det giver mening at benytte. Derfor anbefaler vi, at I kigger på en hybrid-model som den oplagte løsning. Her får I nemlig "The best of both world". 

I får public clouds: 

  • skalerbarhed
  • avancerede tjenester 
  • sprogmodeller


Og private clouds:

  • lokale tryghed
  • compliance 
  • og service 

 

Sådan griber I det an, hvis I overvejer at flytte data til EU i en hybrid cloud-løsning

1. Lad datatypen diktere, hvad I rykker 

Vi anbefaler, at I lader datatypen og jeres risikovillighed diktere, hvor I placerer jeres data. 

For eksempel kunne offentlige websites, udvikling/test-miljøer, store dataanalysejobs og lignende sandsynligvis forblive i den amerikanske cloud, mens forretningskritiske og personfølsomme data kan rykkes til en dansk eller europæisk cloud-leverandør.

2. Start med jeres kritiske og følsomme data:

Når jeres vigtigste data – for eksempel kundedata, personfølsomme data, finanssystemer eller intellektuel ejendom – ligger hos en lokal udbyder, ved I præcis hvor de er, hvem der har adgang, og under hvilken lovgivning de beskyttes.

Først og fremmest bør I tage stilling til:

  • Hvilke data er kritiske at have tæt på jer? Overvej, om det giver mening at placere særligt følsomme eller forretningskritiske data hos en dansk eller europæisk leverandør. Vi har for eksempel fem danske datacentre til rådighed.

  • Hvilke cloud-tjenester skaber mest værdi for jer? Mange amerikanske udbydere tilbyder avancerede løsninger, som stadig kan give mening at benytte – måske i kombination med en lokal leverandør.

  • Hvordan sikrer I en løsning, der er fleksibel, sikker og compliant? Det er vigtigt at vælge en partner, der forstår de danske og europæiske regulatoriske krav, så I undgår juridiske risici.


Vælg da dansk cloud!

Hos ScanNet tilbyder vi et dansk alternativ til public cloud — både som hybrid cloud eller et komplet private cloud-setup.

  • 100% GDPR-compliance, så I undgår juridiske gråzoner.
  • Datasikkerhed på højeste niveau, for eksempel disaster recovery. 
  • Lokal support fra kyndige folk, der faktisk kan hjælpe jer 

Vil du vide, om dansk cloud er et realistisk alternativ for din virksomhed?

Så sidder vi klar til at give uforpligtende sparring.

Lad os tage en snak om jeres muligheder for dansk cloud